5 tanács a szeparációs stressz ellen

5 tanács a szeparációs stressz ellen

SHARE

Egy hosszú, fárasztó nap után hazaérve belépsz a nappaliba és a szétrágott holmikat találod. A szomszédod őrjöngve  jön, hogy elmondja, a kutyád egész nap ugatott és vonyított, az egész környék visszhangzott tőle. Ismerős ez a forgatókönyv? Akkor a kutyád szeparációs szorongástól szenved.

5 tanács, hogy segítsd csökkenteni a szeparációs szorongást:

1. Mielőtt elmész otthonról, fáraszd le a kutyád egy élénk sétával

Kezdd a napod azzal, hogy elviszed a kutyádat sétálni. Séta közben adj kutyádnak megoldandó feladatokat, és adj rá kutyahátizsákot. Ebben a sétához szükséges felszereléseken túl, vízzel töltött vizes palackokat is vihet. Ez máris egy fizikális kihívás és egy mentális feladat számára. A reggelit, a séta során kapja meg, különböző feladatokra. Amikor hazaértek, adj inni a kutyának. Ekkor, nyugodt állapotban már otthon hagyhatod.

2. Ne szeretgesd és ne búcsúzkodj

A kutyád nem fog megsértődni, ha köszönés nélkül mégy el. Sőt, ha akciót csinálsz abból, hogy elmész, felpörgeted őt újra, azt hiszi valamit közösen csináltok és veled akar menni. Hiába mondod azt neki, “Legyél jó kutya, majd jövök.” És azt sem segít, ha hozzáteszed: “Szeretlek.” Ezt akár mennyire is szeretnéd a kutyád nem érti meg. A búcsúzkodás nekünk embereknek fontos, a kutya elvan nélküle. Sőt, ha a helyére küldöd és feltűnés nélkül lépsz ki az ajtón,… nem is osonva, az a legjobb.

3. Ne simogasd, ne nézz rá és ne is beszélj hozzá

Mielőtt elmész és miután hazajöttél, bírd ki 5-10 percig, hogy figyelmen kívül hagyod a kutyádat. Majd te hívd oda magadhoz őt és ekkor már mehet a dögönyözés. Ez nem kegyetlenség, egyszerűen a kutya úgy működik, hogy szeretne téged tisztelni. Ha búcsúzásként vagy üdvözlésként a nyakába borulsz, nem fogja érteni miért viselkedsz így.

4. Maradj nyugodt és magabiztos

Amikor kész vagy elindulni, hagy magad mögött az aggódásod és idegességedet. A kutya nyugodt vezetőre vágyik, ráadásul azonnal másolja a viselkedésünket. Így ha a kutyád azt látja, hogy nyugodt és magabiztos vagy, ő is az lesz.

5. Fokozatosan szoktasd hozzá a kutyádat az egyedülléthez

A kutyák szuperszociális társas lények. Idegen tőlük az egyedül lét, a bezártság és az unalom végképp. Képesek megtanulni nyugodtan egyedül lenni, de ezt sok türelemmel, időt szánva rá, fokozatosan kell megtanítanod. A kellően elfáradt kutyát először 5, 10, 20, 30 percre, majd 1, 2, 3, 5 órára hagyhatod egyedül. A 8-10 órás bezártság természet ellenes a kutya számára. Ilyen esetben előtte és utána is kiadós, aktív együtt töltött órát, órákat kell vele töltened.

A Kutyajogsi tanfolyamon előre felkészülhetsz kutyád sikeres szeparáció tanítására. A Kutyaoviban pedig meg is taníthatod neki.

Vannak sikeres tapasztalataid? Oszd meg itt kommentben, te hogyan csinálod?