Hogyan tűnhet el a kutyánk?

Hogyan tűnhet el a kutyánk?

SHARE

Bizony, azt is kategóriákba lehet sorolni, hogy az elveszett kutyák milyen szituációkban tűnnek el.

Íme a toplistásak:

A kerítés: megoldom így is, úgy is

Legyen a kerítésed kellően magas, zárt vagy eléggé rácsozott ahhoz, hogy se alatta, se rajta keresztül ne tudjon a kutyád kiférni. Bármily hihetetlen, de ahol a feje kifér, ott kifér az egész kutya is. A kerítés alja is érzékeny pont. A kutyák világbajnokok az ásásban, több métert is kilapátolnak seperc alatt és már préselik is ki magukat.

A kapu: jó időzítés kérdése

Fontos megtanítanod a kutyádnak, hogy az ajtókon, kapukon tilos kimennie. Kizárólag a te hívásodra menjen ki. Sajnos a legtöbb kutya a nyitott ajtón, kapun szökik ki.

Ha mesteremberek dolgoznak nálatok, a kutyádat zárd be, kösd meg arra az időre, mert a szakik sajnos rendszeresen hagyják nyitva a kapukat. Nem kell ezt felróni nekik, nem a kutyádért vannak ott, hanem hogy gyorsan szereljenek, tegyék a dolgukat.

Azt is fontos megtanítanod kedvencednek, hogy az autóval való ki- beálláskor ő automatikusan menjen be a helyére, házába. Ezt könnyen meg tudják tanulni és sokkal könnyebben fogsz tudni ki-be közlekedni.

A lakás: ha kell, az ablakon át. Bevállalom. 

Lakásból ritkábban vesznek el kedvencek mint kertből, de a nyitva maradt ajtók itt is és az ablakok is csábító lehetőséget kínálnak egy kis felügyelet nélküli kiruccanásra.

Ha vendégek jönnek, könnyen kislisszolhat a lábak között, de a cipekedés miatt kitámasztott ajtó is nyílt terep a szökősnek.

Az autó: nehogy már te vigyél, megyek én

Az autós utazás is hasonló veszélyeket rejt. Ha nem tanítod meg kutyádnak, hogy a nyíló ajtó nem egyenlő az autóból való kiugrással, folyton résen kell lenned, nehogy a kutyád legyen a gyorsabb. Az autó leengedett ablakán kicsi és nagy kutyák is profin ugranak vagy préselik ki magukat.

De kutyusunk elszökhet akkor is, mikor épp beszállítani akarjuk őt az autóba.

Séta, kirándulás: csak még egy kicsit messzebb

A séták is elől szerepelnek a szökési lehetőségek listáján. Ha a kutyád számára nem alakítod ki, hogy te legyél a biztos pont, ha lekerül róla a póráz, egy vadabb kalandért simán ott hagyhat vagy ha szocializálatlan és megijed valamitől, akár egy helyzettől is, pánik szerűen spriccel el a helyszínről.

Meg is érkeztünk az eltűnések különböző okaihoz.

Az eltűnés okát azért nagyon fontos megértened, mert nem mindegy milyen hatósugárban és milyen fórumokon keresed az elveszett társadat.

1. “Hát ez itt elég uncsi, megyek szétnézek” – Elcsavarog, elszökik önszántából

Ennek általában a halálra unatkozás elöli menekvés az oka. Miután jól kifundáltan, előre megtervezetten átjutott a kerítésen vagy csak egy laza mozdulattal átugrott rajta, az élmény kedvéért, hogy az teljes egészében átjárja testét-lelkét, főhősünk szaglászgatásba kezd. Ez a szökésí típus nem feltételez gyors tempójú haladást, mert nem pánikból történik. A belső hajtóerő a terület tüzetes átvizsgálása, nézgélődés. Kb. mint nálunk a boltról boltra járás vagy lézengés a Tescoban. Ettől még, a buliból elcsavargók pár óra alatt lazán lecsavarnak akár 10 kilómétert is. Viszont, főleg, ha van önbizalmuk, meg meg állnak vizelettel felüljelölni más honfitársak szagmintáit, így ha kiélték magukat, akár 2-3 nap elteltével haza is találhatnak, majd a fáradtságtól szundítanak vagy 2 napig.

2. “… mindig csak a szex meg a szipu…”

A “Brian élete” című filmből idézett motivációk kutyáinkat sem kerülik el. Ivarzási időszakban a szukák is, de főképp a kanok “eszüket vesztve” jutnak át bármin, csak hogy rajta legyenek a randivonalon. A kan kutyák sok tíz kilométert is elsasszéznak árkon-bokron át, hogy eljussanak a tüzelő szukáig, de jó esetben a szomszéd utca egyik csinos kutyahölgyének társaságában rálelünk. Az épp tüzelő szukák is ki akarnak jutni, vagyis kan kutyához és ha kell, akkor ki is jutnak.

3. A pánik

Ha kutyánk valami miatt megijed és úgy menekül el, az már komoly gond. A petárda, tüzijáték, mennydörgés szünni nem akaró rettegést kiváltó hangjai oly messzire űzhetik kutyánkat amit el sem tudunk hinni. Egy-két, de olykor több városnyi távolságot is lefutnak egyhuzamban. Sajnos, ekkor a forgalomban rutinos kutya sem mérlegel ezért az ilyen valami elöl menekülő kutyákat sokszor gázolás éri.

4. Ha ellopják

Szerencsére ritkábban lopnak el kutyát, mint ahogy azt sokan gondolják. A bolt elé kikötött kutyusok ennek a veszélynek sokszorosan jobban ki vannak téve és elsősorban a spánielnél kisebb méretűek, akiket könnyen hóna alá kaphat a tolvaj.

A kertekből gyakrabban lógnak meg a kedvencek minthogy lenyúlják őket, de az élszakai kamerás felvételek jól nyomon követik az elrabló ténykedését. Több percet, akár órát is eltöltenek azzal, hogy a kutyával összebarátkozzanak és egy adott pillanatban, mikor az épp egy neki adott falatkát rágcsál, nyakbőrénél fogva kiemelik, így még hangját sem halljuk.

Érdemes azért végig nézni a kerítést, nem találunk-e valahol sérülést, ahol kimehetett a kutya vagy ha nagyobb szőrű, akkor szőrcsomókat is hátrahagyhat a kerítésen.

Kérdezzük meg a szomszédokat is, hátha hallottak, láttak valamit. Előfordult már, hogy blökink épp csak a következő kertben játszik önfeledten,  mikorra mi már kutató mentő önkéntes csapatot toboroztunk hátizsáknyi plakáttal, tűzőgépekkel felszerelkezve.

 

Természetesen minden eshetőségre felkészülni nem lehet, de ha már csak olvasol ezekről, a kellő időben jó döntéseket tudsz hozni. Olvasd el a cikket újra és gondold végig, mi az a néhány dolog amivel egész sok eltűnési lehetőséget kizárhatsz, a több napi, heti, hónapnyi aggódásról nem is beszélve amit a keresés alatt átélsz.

Mint látod, újra csak a megelőzéshez lyukadunk ki, nem is győzöm a prevenció fontosságát hangsúlyozni itt is.

Van még szerinted más “kiskapu” is a kutyák számára, ahol eltűnhetnek? Oszd meg itt a tapasztalataidat.