A kutyák eredete

A kutyák eredete

SHARE

A kutyák viselkedésének megértéséhez fontos, hogy tisztában legyünk, honnan is erednek, melyik állat volt anno az ősük, kitől származnak alapvető igényei, ösztönei és intelligenciája.

Farkas, róka, sakál? Sok tudós igyekezett ezt megfejteni és jelentették ki, hogy ettől vagy attól a fajtól eredhet a kutya. Számunkra is kérdéses lehet, hiszen sok rokon faj hordoz kutya szerű megjelenést és viselkedést ám a genetikai vizsgálatok megállapították, hogy a több mint 400 fajta kutya és a keverékek csupán egy őstől származnak, még pedig a farkastól.

 

Az ember a kutya ősét elsőként háziasította több tízezer évvel ezelőtt. Egyes kutatások 15 000 mások 30 000 és egy legújabb felfedezés szerint 100 000 évvel ezelőtt. A mikornak abból a szempontból is jelentősége van, hogy az ember akkortájt épp melyik lépcsőfokán állt a fejlődésének.

Egyes tudósok a kutyát, mint meghatározó részt említik az emberei civilizáció történetében. Vannak azt is meg merik kockáztatni, hogy az ember a kutya segítségével válhatott vadászó-gyűjtögetőből letelepedővé.

A kutya háziasításának folyamatát többen, több féle képen magyarázták már. Voltak olyan feltevések, hogy elárvult farkas kölyköt vett magához az embercsoport és nevelte fel, illetve azt is feltételezik, hogy az emberi táborok körül az ürülékre és a maradékokra jártak rá a farkasok és így kerültek egyre szorosabb kapcsolatba az emberrel.

A legújabb kutatás szerint a falkától elkergetett egyedül megélni nem képes, szubmisszív, omega állatok csatlakozhattak elsőként az emberi csapatokhoz. Ezek a túlélés reményében a táborok körül találhattak annyi ennivalót, hogy megmaradhattak egyedül is.

Ivarzáskor párosodtak egy arra járó kannal és ha az ember nem kergette el, akkor a közelben is fialhatott.