Elveszett a kutyám!

Elveszett a kutyám!

SHARE

A közösségi média oldalakon, állatorvosi rendelőkben és útszéli plakátokon tucatjával keresik kétségbe esett gazdik eltűnt kedvenceiket. Sajnos sokszor nem eléggé hatékonyan.

A keresést sikeresebbé tehetjük néhány dologgal, ha előre felkészülünk egy ilyen sajnálatos eseményre is. Lehet azt gondolod, “Hogy a túróba készüljek fel előre, arra az esetre, ha elveszik a kutyám?” Nézd csak, mutatom:

Lássuk, mit tehetsz meg szeretett kedvencedért, hogy mihamarabb hazakerüljön:

Legyen személyi igazolványa

2013 óta már kötelező, a nyakbőr alá helyezett mikrochip, ami a kutyád személyi igazolványa. Ezt állatorvos ülteti be, – egy nagyobb injekciós tűhöz hasonló eszközzel – és regisztrálja mind a saját, mind a petvetdata kisállatregisztrációs rendszerbe. Ám hiába a mikrochip, ha nincs beregisztrálva vagy az adatok nem aktuálisak.

Ellenőrizd, frissíttesd az adatokat

Ezen a linken – petvetdata – magad is ellenőrizheted, hogy a kutyusod egyáltalán szerepel-e a rendszerben. A részletesebb adatokat az állatorvosoddal tudod ellenőriztetni. Nagyon fontos, hogy ezt megtedd, mert sajnos olykor az állatorvosok a mikrochipet ugyan beültetik, de az adatokat elfelejtik a petvetdatában is rögzíteni. A mikrochip számot az oltási könyvben találod a kutya adatai oldal alján. Vagy nyomtatott vonalkód formájában, vagy kézzel írottan, 15 számjegyből álló egyedi azonosító. A cím, telefonszám vagy teljes tulajdonos változást és az állat elhalálozását is feltétlenül aktualizálnod kell.

Ha már elveszett a kutyád, akkor is menj el az állatorvosodhoz az oltási könyvben lévő chip számmal és ellenőriztesd, aktualizáltasd az adatokat, hogy a megtalálói rögtön tudjanak értesíteni.

Ha a kutyád elveszik és valaki megtalálja, állatorvosnál, menhelyen és egyre több gyepmesteri telepen is egy chipleolvasó segítségével a kutya beazonosítható, így – ha az adatok aktualizáltak – azonnal tudnak téged értesíteni.

Már nem egyszer volt rá példa, hogy a tulajdonos, a napközben elszökött kutyájáról mit sem tudott, és aki megtalálta, elvitte egy állatorvoshoz, ahol a mikrochip alapján értesítették a meglepett gazdit. 

Legyen aktuális fotód róla

A hatékony keresést óriási mértékben megnövelheted, ha kutyádról kölyökként havonta, felnőttként évente készítesz éles, teljes, álló testalakos, jól látszó, kivehető fotót.

Ezt tudod a közösségi média és a kereső oldalakra, a nyomtatott plakátokra feltenni és elküldeni menhelyeknek, gyepmesteri telepeknek.

Ha egyedül nem tudod lefotózni, mert folyton izeg, mozog, először vidd  el sétálni, futni, játssz vele, hogy elfáradjon. Ha még így sem megy, kérj segítséget, aki megfogja, hogy a fotó erejéig állva maradjon. Jó, ha készítesz szemből a fejéről is közeli képet.

Ha nincs a kutyádról kép vagy csak kölyökkori, akkor keress egy hozzá nagyon hasonló képet a neten és írd a kép alá, hogy “A kép illusztráció, ehhez a kutyához nagyon hasonló az elveszett Blőki is”

Keresési szöveg megírása 

A fotót, fotókat mellékelve írd meg a szükséges adatokat, hogy elveszett a kutyád és hogy keresed.

Sokan kétségbeesésükben alig írnak adatokat a kutyáról, csak felkiáltó jelek tucatjaival jelzik aggodalmukat és még értesítési lehetőséget sem hagynak. Sajnos ezzel csökkentjük a kutyus megtalálási esélyeit.

Mi szerepeljen hát a hirdetésben?

Az ELVESZETT vagy KERESSÜK szavak messziről olvashatóan, nagybetűvel, vastagon. Az elveszett szó inkább passzív a keressük szó aktivitásra serkent, ezért ezt javasoljuk.

A kutya  – fentiekben jellemzett – aktuális fotója

Az eltűnés ideje: év, hó, nap, óra. Ez azért nagyon fontos, mert óhatatlanul kint maradnak a keresési plakátok és ha azt látjuk, hogy már egy éve veszett el a kutya, akkor kevésbé raktározzuk el az agyunkba, mintha csak napokkal, hetekkel ezelőtt.

Minél több keresési plakát marad kint, az emberek annál kevésbé lesznek figyelmesek ezekre.

Az elvesztés helye: honnan tűnt el. Ha otthonról, állatorvostól, panzióból, akkor várost, kerületet, utcát írjunk. Ha parkból erdőből akkor annak a minél pontosabb helyét.

A kutya neve: a hívónevét, amire hallgat.

Fajtája, vagy az hogy keverék, esetleg milyen keverék.

Kora: pl. 7 hónapos, 1,5 éves

Ivara, ivartalanított-e: pl. ivaros kan vagy ivartalanított szuka.

Jellemzői: pl. félénk, barátságos, tartózkodó, agresszív, kutyákkal, emberekkel milyen

Különleges ismertetőjegye: fül, farok tartás, színének foltozottsága, sántítás, betegsége, epilepszia, gyógyszert szed, műtött, stb.

Az elveszés körülményei: pl. otthonról elszökött, megijedt és úgy szökött el, vihartól, tüzi játéktól, petárdától ijedt meg, séta közben egy parkból, erdőben vagy állatorvostól, panzióból veszett el.

Ismét nagy betűvel szedve add meg az elérhetőségeket:

legyen egy kiemelt telefonszám, de mellette legyen még egy vagy két szám, akit, akiket a kutyát megtalálók hívhatnak, ha az elsődleges telefonszámon valamiért nem tudnak elérni.

Küldd szét, hogy elveszett, keresed

Ha van facebook oldalad tedd fel és oszd meg a keresést. Ha neked nincs, kérd meg egy családtagod, ismerősöd.

Nagyon sok elveszett kutyás hirdetés jelenik meg, ezért a keresés ideje alatt oszd meg ha nem is naponta, de többször is.

Vannak elveszett, talált kutyáknak honlapjai, fórumai is, érdemes a keresőbe beírni “elveszett kutya” és a talált oldalakra is feltenni a keresést.

Tapasztalat alapján a Facebook-on és különböző facebook csoportokban posztolt keresés a leghatékonyabb.

Facebook csoportok lehetnek a helyi közösségek, város oldala, helyi, környékbeli kutyaiskolák, menhelyek, gyepmesteri telepek facebook oldalai.

Írjuk fel, hová és mikor tettük fel a keresési hirdetést és ha meglett a kutyus, érdemes azt is kiposztolni, hogy meglett.

A napi tucatjával érkező elveszett kutyák hirdetéseit – mivel ezek szinte folyamatossá válnak – egy idő után figyelmen kívül hagyják az emberek, ezért ha megteszünk annyit, hogy közöljük a megtalálást, hazakerülést, motiválhatjuk a keresést.

A facebookon túl, a fényképet és a keresési szöveget küldd el a környékbéli állatorvosok, menhelyek és gyepmesteri telepek e-mail címére. Érdemes értesíteni a helyi vadásztársaságot, polgárőrséget és ha van mezőőri szolgálatot és elkérve az e-mail címüket, hozzájuk is elküldeni a fotót és keresési szöveget.

Az online keresés mellett nagyon fontos a nyomtatott plakátok kihelyezése is.

Ezzel azonban érdemes várni pár napot, hiszen nagyon sok kutya 3 napon belül hazamegy vagy megtalálják.

A plakát hasonló elrendezésű legyen mint fent a keresési szöveg.

Ha fekete fehérben nyomtatjuk, írjuk bele a leírásba a kutya színezetét is.

A plakátokat helyezzük ki a legtöbb helyre ahová csak lehetséges. Állatorvosokhoz, kutyakozmetikusokhoz, kutyaiskolákba, menhelyekre, gyepmesteri telepekre, kutyafuttatókba.

A jutalom felkínálása:

vannak akik csak egy idő után, (pl. egy hét, egy hónap) javasolják a keresési hirdetésben a kutya visszajuttatásáért járó pénz jutalmat feltüntetni. Ez gazdifüggő. De míg az online (netes) hirdetéseket pik-pakk módosíthatjuk, 154 plakátot újranyomtatni és széthordani macerásabb. Döntsük el az elején, hogyan gondoljuk.

Ám ha felkínáljuk az összeget, annak valóban rendelkezésünkre is kell állnia és bele kell írni a hirdetésbe, hogy már a nyomravezető információt is jutalmazzuk-e az összeggel vagy csak a kutya valódi megtalálását és hazakerülését. A legtöbb esetben a megtaláló nem szokta elkérni az összeget, hacsak nem pont emiatt lopták el és adták vissza a kutyánkat. A pénz átadásról érdemes tanuk által aláírt megállapodást írni, de ha ezt nem is tudjuk kivitelezni, a kutya átvételekor és a pénz átadásakor mindenképp legyen velünk 2 nem családtag barátunk, ismerősünk. Ha férfiak az még jobb.

Gyanús esetek

Ha az a gyanúnk hogy ellopták a kutyánkat, netán ez teljesen egyértelmű, hiszen vannak rá tanuk, hogy kiemelték az autóból, elkötötték a bolt elől vagy a kameráink rögzítették az ellopást, haladéktalanul tegyünk feljelentést a rendőrségen ismeretlen tettes ellen. Magyarországon a kutyalopás kezd a bűnözési ágakban önállóvá válni. Ha feljelentést teszünk, egyre nagyobb az esély arra, hogy felgöngyölítsék ezen csoportokhoz vezető szálakat.

Hagyjunk szagnyomot

Ha a kutyánk parkban, erdő-mezőn tűnt el, ameddig csak tehetjük, maradjunk a helyszínen. A legtöbb kutya 30 perc – 1 óra alatt visszajön az adott helyre. Ha pánik miatt menekült el, akkor erre kisebb az esély, hiszen ekkor arról a helyről menekült, tehát oda nem akar visszamenni, inkább igyekszik haza, esetleg az autóhoz visszatalálni. A pánik miatt a kutya beszűkült tudattal nem figyeli a környezetet, így az adott helyre a visszatalálás emiatt sem egyszerű. Ha az otthonunkhoz közel veszik el a kutya, és van lehetőségünk, telefonáljunk haza vagy ha tehetjük, a szomszédnak, hogy nézzék már meg légyszi, nem-e hazarohant a kutyánk.

Érdemes a park, erdő azon részén, ahol a kutya elveszett otthagyni egy használt, tehát a szagunkkal jól átitatott pólót, ha a kutya mégis visszatér, ott talál “belőlünk egy darabot” és jó esetben ott is marad. Visszatérve kitehetünk a pólóhoz is egy nyomtatott kereső plakátot, amire ráírhatjuk, hogy a póló darab a kutyának van kitéve.

 

Bárhogyan is veszett el kedvencünk, a keresést azonnal kezdjük meg és ne adjuk fel. Vannak kutyák akik 3 hónap vagy egy év után kerültek meg.

Vannak még a megtalálást segítő ötleteid? Oszd meg itt kommentben.