Hogyan előzd meg, hogy elvesszen a kutyád

Hogyan előzd meg, hogy elvesszen a kutyád

SHARE
Biztonságos kerítéssel

Mielőtt kutyát veszel magadhoz, bizonyosodj meg afelől, hogy a kerítésed teljes hosszában zárt és biztonságos, az új kölyök vagy felnőtt kutyád sehol sem fog tudni kibújni, kimászni. A kölykök öklömnyi helyeken képesek átpaszírozódni, a felnőtteknek pedig olykor a 2 méteres magasság sem akadály.

Mielőbbi ivartalanítással

Az ivartalanításnak számos más előnye mellett az is eredménye, hogy kutyádnak sokkal kevésbé lesz kibírhatatlan mehetnéke. Az ivartalanításhoz nem kell megvárnod szukánál az első tüzelés, kannál a lábemelős vizelés megjelenését. Szuka kutyádat legalább egyszer fialtatni, kan kutyáddal fedeztetni pláne teljesen felesleges. Az ivartalanítással nem veszed el kutyád nőiességét, férfiasságát, hanem megszünteted a dominanciáért és elkóborlásért is felelős hormonok újra és újra termelődését, felgyülemlését. Tehát segítesz a kutyádnak elviselhetőbbé tenni az életet a szűk és szabályokkal teli együttélésben. Minél később szánod rá magad az ivartalaníttatásra, annál inkább megkövülhetnek kutyád rossz szokásai. Amerikában már 8-10 hetes korban ivartalanítják a kölyköket, nálunk már elértünk odáig, hogy az állatorvosok hajlandóak már 6 hónap körül ivartalanítani.

Ragaszkodj a minél korábbi ivartalanításhoz és előzd meg, hogy a kutyád szökőssé, dominánssá váljon.

Fokozottan figyelj az ajtókra, ablakokra, kapukra:

Te magad is és a többi családtagod is rá kell szokjon arra, hogy különösen figyelmesek legyetek az ajtók, kapuk nyitásakor. A kutyáknak sokszorosan gyorsabb a reakcióidejük, a pillanat tört része alatt iszkolnak ki a lábak mellett a nyíló ajtón át.

Ha vendégek jönnek vagy szakemberek szerelni, építeni, mindig zárd be, kösd meg arra az időre a kutyádat.

Az ablakok sem jelentenek gondot, ám itt, pláne ha emeleten lakunk a kiugrás súlyos és halálos sérülést okozhat.

Amíg nem vagy teljesen biztos abban, hogy kutyád nem egy kijutási lehetőségként tekint az ablakra, addig mindig zárd el a kutyádat a szellőztetés idejére és mikor becsukod, bizonyosodj meg arról, hogy bezártad-e?

Taníts kapu szabályt

Természetesen a legnagyobb biztonságot az adhatja, ha már az első napokban megtanítod és következetesen betartod, hogy kutyád csak a te engedélyedre mehet ki vagy jöhet be ajtón, kapun.

Biztonságos sétával, 100% behívással

Már az első naptól tanítsd kiskutyádat arra, hogy számára te vagy a világ közepe, tőled indul minden és bármi is történjen, hozzád meneküljön. Ezt sokat és sok szituációban kell gyakorolnod, ám nagyon megéri, mert szinte nullára csökkentheted az esélyét annak, hogy kutyád a séták vagy kirándulások alatt elvesszen.

Tanítsd meg kutyádnak, hogy póráz nélkül sem mehet bizonyos távolságon túlra tőled és ha hívod, azonnal jöjjön vissza hozzád. Taníthatsz kutyasípot is, bár annak használata már azt feltételezi, hogy kutyád messzebbre elmehet tőled.

Tanítsd meg, hogy a vihar nem bánt

Sokan azt állítják, minden kutya fél a vihartól. Ez nem igaz. A viharfélősséget a kutya tanulja.

A vihar természetes jelenség, a mennydörgéssel, villámlással, a szél zajával együtt. A természetben kutyáink ősei ilyenkor visszavonultak a föld alatti alagútrendszerükbe és ott várták ki a vihar elcsendesedését. A kölykök látták, hogy viselkednek ilyenkor a felnőttek és utánozták őket.

Manapság a kutyáknak nincsenek követhető, nyugodt mintáik. Rendszerint maguk a gazdik pánikolnak be a vihartól és engedik be a kutyát a lakásba, mindezt izgatott, aggódó, félelmi vagy bosszús állapotban. Így a kutya a legközelebbi vihar alkalmával már az előző alkalom ijedtségi fokát hatványozottan éli meg és kialakul a rettegés. Mivel azt tanulta meg, hogy a házban lel biztonságra, ezért mindenáron be akar oda jutni.

Taníts biztonságos kuckót a petárdák, tüzijátékok idejére

Az emberiség egyik leginkább érthetetlen szórakozása ez, rettegésben tartva vadon és háznál élő állatokat, pici gyerekeket, öreg embereket.

Ehhez nincs sok hozzáfűzni való, következetes, kitartó munkával egészen hozzászoktatható a kutya ilyen -egyébként rettegést kiváltó – helyzetekhez.

A legjobb amit tehetünk az az, hogy tudva mikor vannak a tüzijátékos, petárdázós napok, (Magyarországon aug. 20., december 31., január 1.) arra az időre szállítóboxba zárjuk kutyánkat és a garázsba, lakásba vagy egyéb zárt, kijutásmentes helységbe tesszük kedvencünket. A szállítóboxba szoktatást már előre meg kell tenni, hogy a srtesszes napon, éjszakán ne terheljük tovább a kutya idegrendszerét.

Vannak akik ezeken a napokon a kutyájuk kedvéért elutaznak vidékre, minél csendesebb, eldugott helyre.

Tilos bármilyen kutyával a tüzijáték helyszínére, közelébe menni. Számtalan kutya veszett már el úgy, hogy a gazdája azt gondolta, a kutya nem fog félni a tüzijáték hangjától. A kutyák mégis féltek, el is szöktek és nem lettek meg vagy meglettek végül, de gázolás miatt több darabban.

Kutyánk biztonságos megőrzésére egy, az ilyen kutyák extra nyugalmára törekvő kutyapanzió is megfelelő lehet, ha ezeken a napokon épp nem tartózkodnánk otthon, elutaznánk.

Láthatósági nyakörvvel, mellénnyel

Azzal is tudsz segíteni, ha fényvisszaverő nyakörvet és kutya láthatósági mellényt adsz a kutyádra, mikor sétálni, kirándulni mentek. Ez segít téged abban, hogy gyorsabban meglásd a kutyádat, ha tőled távolabbra van vagy ha sokan vagytok egy adott helyen. Így az erdőn-mezőn mások számára is könnyebben felismerhető. Arról nem is beszélve, hogy egy ennyire láthatóvá tett kutyát a vadászok sem nézhetnek kóbor kutyának. (Bár ettől még, ha épp vadat hajt, sajnos jogosan lelőhetik.)

Csináltass kutyabilétát

dogfitness_kutyabiléta_caliA kutya nyakbőre alá helyezett mikrochipet csak leolvasó eszközzel lehet azonosítani és a szám alapján interneten rákeresni a gazda adataira. Emellett tehetsz a kutyád nyakörvére egy bilétát is, amelyiknek az egyik oldalán a kutya neve a másikon egy vagy több telefonszám szerepel. Ha valaki megtalálja elveszett kutyusodat, azonnal tud értesíteni, nem kell még állatorvost, menhelyet keresnie.

A mikrochipes azonosítás kötelező, a biléta csak ajánlott. Arra figyelj, hogy az adatok mindig aktuálisak legyenek. Ha változik a telefonszámod, csináltass új bilétát. A papírra írható adatok gyorsan elmosódnak. A herger formájú széttekerhető biléták pár nap alatt szétcsavarodnak és elvesznek. Ezért a fémlapon gravírozott a legidőtállóbb.

Ne legyen több ilyen a nyakában, mert a folytonos csilingelés a kutyát nagyon idegesítheti.

Arra is figyelj, hogy a biléta ne egy gyönyörűséges nyakörvön legyen, mert azt lelophatják róla az első sarkon a bilétával együtt.

A “kutyaőr”

Lehet úgynevezett “kutyaőrt” kapni ami egy, a kutyán lévő jeladós nyakörv és a kerítés mentén a föld alá lefektetett jeladó kábelt jelent. Ha a kutya közel megy ehhez a láthatatlan kerítéshez, akkor a nyakán lévő nyakörv sípolással jelzi, hogy ne menjen tovább. Ha ezt figyelmen kívül hagyja, akkor a nyakörv tüskéi egy pici áramerősséggel “megcsípik” a kutyát, megállítva őt. Ennek használatát tanítani kell a kutyának, különben megijedhet és agresszióval vagy letargiával válaszolhat.

Nagyon ritkán szoktuk megoldásként javasolni. A nyakörvből két kis tüske áll ki és ezek hosszú távon irritálhatják a kutya bőrét, ráadásul ha a kutyánk hosszabb szőrű, akkor a nyakán folyton rövidre kell nyírni a szőrt, a nyakörvben pedig elemet kell cserélni.

A kutyaőrt akkor javasoljuk a gazdinak, ha picike gyereke van aki még nem tudja megérteni, hogy a normál villanypásztorhoz nem szabad hozzáérni.

A garantáltan, hosszú távon is jól működő kutyaőr kb. annyiba kerül mint egy kutyakennel, ezért a napi szintű elegendő mentális foglalkozás és fizikai lemozgatás mellett inkább hasznosabb a kutyakennelt választani vagy megcsináltatni a kerítést szökésbiztosra.

A villanypásztor

A Jurassic parkban a dínóknál, a mindennapi életben az állattenyésztésben használatos villanypásztor beszerelése jóval olcsóbb mint a kutyaőr és nincs hozzá nyakörv, itt az áram alatt lévő huzal az ami negatív ingerként éri a kutyát, ha az hozzáér. Ezt attól függően, hogy a kutya hol juthat ki, érdemes a kerítés alján, középen és a tetején körbevezetni.

A villanypásztor segítségével a kutyák nagyon gyorsan megtanulják, hogy semmi keresni valójuk a kerítés mentén.

Az áramerősség állítható és a közhiedelemmel ellentétben nem okoz balesetet. Nagyon picike gyerekek még nem tudják szabályként felismerni, így ha kisgyerekünk kint van a kertben, a villanypásztort kapcsoljuk le az áramról.

 

Összességében, ha életvitelünkhöz megfelelő kutyát választottunk, időben ivartalanítottuk, elegendő mentális és fizikai kihívást adunk minden nap kutyánknak, ha a józan paraszti eszünkre hallgatva nem tesszük ki őt felesleges félelmi helyzeteknek, akkor esze ágában sem lesz elszökni.