Hogyan kerüljük el a kutyaharapást?

Hogyan kerüljük el a kutyaharapást?

SHARE

A legtöbb embert ért kutyaharapás otthon történik. Több mint valószínű, hogy négylábú barátod nem akart megharapni, hanem csak túlpörgött a játék hevében és csak megcsíp téged.

Más kutyák, különösen a kistestűek, megcsíphetnek téged, hogy figyelj rá és a kölykök is gyakrabban csipkednek, mikor váltják a fogaikat.

Íme néhány tipp, hogy csökkentsük a harapások esélyét:

Kerüld a túlzó, agresszív játékot

Ha elkezdtek birkózni, húzogatós játékot játszani, vagy például fogócskázni, lehetséges, hogy megharap, odakap, megcsíp. Ne feledd a kutya a száját arra használja, hogy megfogjon dolgokat. Birkózás közben ez jelentheti a karodat, lábadat is. Ha a kutyának megtanítod az “Ereszd”  vezényszót, úgy nem kell a szájába turkálva kifeszegetned a nyálas labdát – amikor is megsérülhet az ujjad.

Taníts engedelmes viselkedést

Tanítsd meg kutyusodnak még kiskorában, illetve már akkor amikor hozzád kerül a kutya, hogy mit jelent a Nem szó. Így ha bármilyen helyzetben morogna, például az ételénél, játékánál, szólj rá, Nem és küldd el onnan. Ha a kutyád tudja, hogy te vagy a vezetője, akkor erre mindig abba fogja hagyni azt, amit éppen csinál.

Ivartalaníttasd a kutyádat

Nem csak a szaporulatok és a súlyos egészségügyi problémák elkerülése, hanem az agresszió csökkentése miatt is. A kutyádnak semmi szüksége az őt feleslegesen feszítő hormonokra.

Oltasd be

Az embert harapott kutyát még akkor is, ha be van oltva, 2 hétre megfigyelés céljára karanténba kell zárni. Ha családtagot harapott, akkor ha van rá lehetőség, akkor otthon, például kutyakennelbe, ha nincs vagy idegent harapott, esetleg nincs is beoltva, akkor a legközelebbi gyepmesteri telepen. A megharapott ember egy igen megterhelő veszettség elleni oltássorozatot kap, ami nem valami üdvözítő. Így a veszettség gyanúját is elkerülendő figyelj arra, hogy kutyád rendszeresen immunizálva legyen a veszettség és egyéb betegségek ellen.

Ahogy a kutya öregszik, az emberhez hasonlóan hajlamos lehet a demenciára vagy egyéb degeneratív elváltozásra, amely agresszív viselkedést okozhat. Keresd fel az állatorvosodat, ő segíteni tud a diagnózisban és kezelésben.

Ne hagyd a kutyát egyedül csecsemővel vagy kisgyerekkel

Tragédiába torkollhat, ha a kutyát, kutyákat egyedül hagyod csecsemővel vagy kisgyerekkel. A hírek mindenhol tele vannak szörnyű tragédiákkal, ahol a családi kedvenc ártott a babának vagy megölte őt. Lehetséges nem akarta ártani neki, csak játszani vagy figyelmeztetni, most hagyja őt békén.

Az anya kutya a kiskutyáit a nyakbőrüknél fogva cipeli, ugyan ez egy csecsemővel végzetes lehet. Kisgyerekek hajlamosak piszkálni vagy megütni a kutyát, megpróbálni mint egy lovon lovagolni, ami szintén harapást okozhat. Ha csak egy pillanatra is mégy ki a szobából a helyzet azonnal veszélyes lehet.

Kezeld kutyád harapós viselkedését még időben, hogy még véletlenül se történhessen tragédia. Járj kutyaiskolába vagy keress viselkedésterápiás trénert.

A Kutyajogsi tanfolyam, a Kutyaovis foglalkozások és az Aszfaltbetyárok tanfolyam is segítségedre lehet, hogy megértsd kutyád viselkedését és tudatos neveléssel a legjobb kapcsolatotok legyen. Nézd meg és jelentkezz ma!