Hogyan nyugtasd le a hiperaktív kutyát?

Hogyan nyugtasd le a hiperaktív kutyát?

SHARE

Ha a kutyánk hiperaktívnak vagy túlságosan izgatottnak tűnik, a probléma valószínű abból ered, hogy unatkozik, hiányoznak az életéből az ingerek, szabályok és a fókusz. Az eredményes kezelés érdekében fel kell mérnünk, milyen a kapcsolatunk a kutyánkkal, mik a fajta igényei és, hogy az igényeit biztosítjuk-e számára nap mint nap?

Itt van néhány egyszerű technika amit kipróbálhatunk otthon, hogy lenyugtassuk a hiperaktív kutyát.

Hagyjuk figyelmen kívül a hiperaktív viselkedést

A kutyák keresik a figyelmünket. A hiperaktív viselkedést nem lehet izgatottan leállítani. Legközelebb, mikor a kutyád ugrál vagy csipked, te ne nézz rá, ne szólj hozzá, ne érintsd meg és figyeld meg hogyan reagál. Lehet meglepődsz, a kutya milyen gyorsan megnyugszik.

Adj a kutyádnak munkát

Rettenetesen sokat segíthet az összpontosítás feladat. A szellemi kihívás épp oly fontos számukra, mint a fizikai. Ha sétálni mentek, az legyen tanítással teli, strukturált séta. Taníts neki új gondolkodásra késztető feladatokat. Adj rá, neki megfelelő súlyú hátizsákot, így az szellemileg is lefárasztja, hiszen a hátizsákra figyelés is sok energiát kivesz belőle.

Irányítsd át kutyád energiáját egy közös aktivitásba

A nagy energiájú kutyáddal menj egy megerőltető sétára így a kutyád fáradt lesz ahhoz, hogy ugráljon vagy csipkedjen. Így frusztráció nélkül rá fog jönni, hogy a sétán kiadni az energiáját sokkal  jobb. Például a labdázás helyett kipróbálhatod a frizbizést, ami sokszorta jobban elfárasztja a kutyát mind szellemileg, mind fizikailag, vagy játssz vele kereső játékot, úgy, hogy te magad bújsz el vagy valamilyen kedvenc játékát dugod el.

Ellenőrizd a saját energiád

A kutya a te tükröd. A kivetített energiádat visszatükrözi. Nyugodt, magabiztos lelkiállapotod van? Magabiztos vezetői energiát sugárzol? Gondterhelt vagy, stresszes munkaheted van? Az ideges és szorongó hangulatok kihatnak a hanghordozásodra és a testbeszédedre is és ezt az állapotot a kutyád is érzékeli.

Próbáld ki az aromaterápiát

Ne felejtsük, a kutyák elsősorban a szagok által tapasztalják meg a világot. Például a levendula közismerten nyugtató, pihentető hatású, hasonlóan hat a kutyára is mint az emberre. Lakásban nyugodtan párologtathatunk.

Ha úgy érzed komolyabb segítség kell, keress fel egy kutyaiskolát vagy egy viselkedés szakértőt.

A Kutyajogsi tanfolyamon még többet tanulhatsz a kutyapszichológiáról és jobban megértheted mit miért csinál kedvenced. A Kutyaovi foglalkozásokon és az Aszfaltbetyárok tanfolyamon megtaníthatod neki az együttélés szabályait és a fókusz tanítás segítségével egy nyugodtabb kutyával élhetsz együtt.

 

Van saját történeted? Mondd el itt.