Kutyánk oltási könyvéről

Kutyánk oltási könyvéről

SHARE

Oktatóként nap mint nap fordul meg a kezemben ügyfeleim könyvecskéje, sok esetben alig kitöltve. Kicsi odafigyeléssel azonban tudatosabban is használhatnánk.

Íme 10 dolog, amire figyelned kellene

1. Az állatorvosok, asszisztensek a legtöbb esetben sietve töltik ki a könyvben az adatokat, nagyon sok esetben olvashatatlan a kézírásuk. Így később követhetetlen ki volt pl. az előző tulajdonos, a kutya adatait böngészni, találgatni kell.

》Amit tehetsz: kérd meg az orvost/asszisztenst, hogy igyekezzen nyugodtan, szépen írni, pl. nyomtatott betűkkel vagy engedje meg, hogy te töltsd ki. Elvégre kutyusod legfontosabb irata lesz 10-15 évig.

2. Ritkán töltik ki “Az Ön állatorvosa” rubrikát. Ez butaság a részükről, mert az ott a reklám helye és milyen jó lenne, ha ott megtalálnád az orvosod adatait. Neve, rendelő neve, telefon, mail, cím, nyitva tartás.

》Amit tehetsz: bár elméletileg a kiskönyvbe csak orvos vezethet be adatokat, de akár az orvos, akár te írod be az elérhetőségeket, az vészhelyzet esetén kincset fog érni.

3. Számtalan helyzet előfordul, hogy úgymond mi vagyunk az első tulajdonosok, de ha csak lehet, ragaszkodjunk hozzá, hogy szerepeljenek a “Tenyésztő neve” vagy az “Első tulajdonos” részben annak a valakinek az adatai, akitől a kutyát át/megvesszük.

》Amit tehetsz: ha az oltási könyvet neked állítják ki először, írasd vagy írd be az előző gazda, tenyésztő, szaporító, menhely, gyepmesteri telep, megtaláló adatait. Később, ha bármi kérdésed lenne, sokszor hiába keresed a telefonszámos kisfecnit…

4. Sokan kedves gesztusként, hogy a gyerekük kutyájaként mentik, kapják vagy veszik, a tulajdonoshoz is a gyerekük nevét íratják be. Nem szabad. Ugyanis a tulajdonos felel a kutya álltal okozott károkért. Persze, egy 9 éves kislányt nem csuknak börtönbe, mert medve fejű Igor kutyája leharapta a betörő kezét, de sokkal egyszerűbb a bonyodalmakat elkerülni. Egy műtéti hozzájárulás aláírása is egyszerűbb, ha nem a gyerek nevén van a kutty.

》Amit tehetsz: A kutya tulajdonosánál 18. életévét betöltött, a kutyáért valóban felelős személy szerepeljen. Attól még lehet a gyermekedé a kutyus.

5. Az állat adatait egyértelműen és olvashatóan érdemes kitölteni. Ami el szokott maradni, az az állat fényképe és az ivartalanítás dátuma és igazolása. A fotó talán nem is az oltási könyvben fontos, ám mindenképp legyen friss, teljes alakos, jó minőségű képed a kutyádról, ha netalán elveszne.

》Amit tehetsz: Készíts fotót kedvencedről. Ha kölyök, akkor havonta, ha felnőtt akkor évente egyszer, mondjuk a szülinapján 🙂 Ha már van fotó, vágd ki és ragaszd be az oltási könyvbe is.
Az ivartalanítás dátumát utólag is beírathatod az állatorvossal.

6. Mikrochip, vagy ahogyan sokan mondják csipszes a kutya Amióta kötelezővé lett, egyre több kutyában megtalálható, ám a petvetdata rendszerbe való regisztráció nélkül annyit is ér, mint rizsszem a kutya bőre alatt. Tehát,…

》Amit tehetsz: ellenőriztesd a chipet az állatorvossal, egyrészt, hogy fizikailag megtalálható-e, mert olykor ezek elmásznak a bőr alatt, másrészt tessék az adatokat frissíteni. Amióta a kutyába került, már 3x elköltözhettünk, telefonszámot és mail címet cseréltünk. Elveszés esetén életmentő lehet az adatok valódisága.
A petvetdata.hu címe mint kisállatnyilvántartó rendszer megtalálható az oltási könyv utolsó oldalán is.

7. Bár elég kevés helyet hagytak rá, de a “Fontosabb egészségügyi bejegyzések”-hez tényleg be kellene íratni mindent ami kezeléssel, gyógyszerszedéssel járt.

》Amit tehetsz: mindig vidd magaddal az oltási könyvet, ha orvoshoz mentek és vezettesd be a legszükségesebbeket. Hasonlóan autód szervízkönyvéhez, később adóthat úgy, hogy vissza kellene nézni mikor milyen problémái voltak kedvencednek.

8. A veszettség elleni védőoltás* rész értelemszerű és 90%-ban a kötelező féregtelenítés is megtörténik. Talán még azt érdemes tudni, hogy a kutya felnőtt korában az évente ismétlődő veszettség oltással együtt be lehet adni a kombinált oltást is, ami az egyéb fertőző betegségek ellen véd. (Amennyiben már legalább egyszer megkapta a kutya külön is ezeket.)
Az orvosok ma már legtöbbször a következő oltás dátumát is beírják.

+ ekkor, évente egyszer méresd meg a kutyád súlyát, és jegyeztesd fel az oltás mellé hány kiló. Nagy bundájú kutyáknál sokszor érheti a gazdit meglepetés… A szőrzet alatt lehet, hogy egy sovány kutyát találunk.

*Mo-on évente kötelező, egyébként 3 évig hat, csak nálunk a túlbiztosításra mennek.

》Amit tehetsz: Veszettség oltáskor (+ kombinált oltás, bár ez nem kötelező) + féreghajtó tabletta +testsúly mérés, bejegyeztetés.

Ha nagyon gondos gazda vagy, a veszettség oltás előtt nézess évente egyszer egy vérképet a kutyidnál. 8 év felett már fontos is.

9. Az Egyéb védőoltások és parazita elleni kezelések” rész végképp nem számol hosszú életű kutyával és gondos gazdával, mert a kölyökkori Parvo vírus és Kombinált oltások után a rendszeres féregtelenítések és külső élősködő elleni szerek matricái gyorsan betöltik a kiskönyvet.

》Amit tehetsz: ragaszd be/írd be a naptáradba is mikor mit kapott a kutyusod és mikor ededékes a következő kezelés. A legtöbb külső-belső parazita ellenes szerhez már adnak kis logós matricát.

10. Tedd az oltási könyvet tuti helyre!

》Amit tehetsz: Nyiss a kutyád dokumentumos cuccainak (is) egy mappát, írd rá, hogy mi az és gyűjtsd abba a vele kapcsolatos papírholmit, így mindig meglesz mindene.

Van saját ötleted? Kiegészítenéd még a fenti listát? Szólj hozzá itt.