Kutyát vennél olcsón? Üdv a bűn világában.

Kutyát vennél olcsón? Üdv a bűn világában.

SHARE

Munkám során nap mint nap találkozom csupa beteg és rendellenességekkel küzdő kutyákkal. Az ő gazdáik jóhiszeműen bár de felkészületlenül vágtak bele a kutyavásárlásba.

Magyarországon virágzik a kutyák szaporítása. A szaporító egyetlen célja a minél több kölyök mielőbbi eladásával a pénz szerzés, a haszon.

Három típusát különböztethetjük meg, a kevésbé károstól haladunk a súlyos állatkínzókig:

1. Az alkalmi szaporító

Egyik ága a “van egy szép kutyám, szülessenek kiskutyái” csoport. Itt a gazdik egyik része a saját kutyája jóllétét hiszi attól, ha egyszer vagy olykor pároztatja. Nulla a szakmai hozzáértés, de általában a kutyák normális körülmények között -lakásban vagy kertes házban- születnek. Szerencsés esetben egy két alom után a gazdi rájön, igényes tartás esetén mégsem olyan nagy biznisz ez a “kutyatenyésztés” és belátja, hogy más hobbi után nézzen.

Másik esetben nem látja be és csakazért is fialtatja szerencsétlen szuka kutyáját, a kölyköket idővel úgy is elviszik. Hogy mi lesz a sorsuk az már nem számít.

Az alakalmi szaporítók másik típusa a gazdálkodók csoportja. Ezek az emberek egyéb háziállatok szaporításával foglalkoznak és mellesleg tacskó, foxi, puli, kaukázusi kölyköket is szaporítanak. Jellemzően olyan kutyafajtát illetve keverékeket, akik otthon a házi állatok mellett dolgoznak. Többségük nem tartja rossz körülmények között a kutyákat és csak egy párt egy fajtából.

Az ilyen helyekről kikerült kölykök mentálisan egészségesek lehetnek, nem sufnikban és nem tömegesen szaporítják őket de 99%-ban bélférgesek és oltatlanok, sem oltási könyvvel sem törzskönyvvel nem rendelkeznek. Jórészt piacokon, vásárokban értékesítik őket, 15-20 ezer forintért, ahol a kölykök hacsak nincs kánikula vagy fagyos hideg, jó kedvűek, érdeklődőek vagy épp alszanak.

A kutyás szaporító: 

Útban a pokol felé

Ezeknél az embereknél már több fajta kutya található akiket kennelekben szaporít. Valamiféle ismerete van a kutyákról, nem éhezteti őket és minimális állatorvosi kezelést is biztosít, ha baj van. Általában az apa állat is a helyszínen van és egyszerre több alom kiskutya születik. A higénia itt már kedvezőtlen, a kutyáknak nincs törzskönyve biztosan nincs, kétséges a születés pontos dátuma, a féregtelenítés, az oltás és az oltási könyv is kérdéses.

Ha meg is adnak pontos címet, bemenni nem lehet, vagy van egy elülső rész, ami kulturáltabb, oda hozzák ki a kölyköt vagy kölyköket. Ahol a sok kutya van azt általában nem szokták hagyni megnézni. Ha igen, akkor láthatjuk, hogy a kennelekben több különböző fajta anyakutya és kölykeik vannak. A hely szűke miatt sokszor az apa állat és/vagy több különböző alom kölykei is együtt vannak.

Ezeken a helyeken már mentális zavartsággal – félősen, idegesen – cseperednek a kölykök, az anyakutyákat a sorozatos szülések kizsigerelik. Teljességgel figyelmen kívül hagyják a kutyák öröklődő betegségeinek kiküszöbölését, így rendellenességekkel, betegségekkel küzdő kutyákat és rokonokat is pároztatnak. A kölykök félősek, szocializálatlanok, terheltek több ízületi, csont fejlődési problémával, emésztési nehézségekkel küzdenek és folyton betegesek. A kölykök ára 30-50 ezer forint körül mozog.

Minden fajta megtalálható a palettájukon.

A bűnöző szaporító

A pokol mélységes bugyraiban, a velejéig állatkínzó

Ezek az emberek iszonyatos körülmények között, pincékben, tanyákon, elzárt épületekben ketrecekben tartanak több tucat kutyát. A kutyák sötétben élnek, alig látnak embert, a saját ürülékükben vannak egy kicsi ketrecben, disznóólban, alig kapnak enni, mind a kölykök, mind a szülők között nagy az elhullás. Semmilyen állatorvosi ellátásban nem részesítik őket. Olykor lefülelnek egy egy ilyen telepet, ahol halott, éhező, fizikálisan és mentálisan súlyosan sérült kutyák tucatjait találják, de számuk szinte végtelen Magyarországon.

Jellemzően csivavát, yorkshire terriert, bichonokat, spánielt, francia és angol bulldogot, retrievereket, olykor masztiff típusú kutyákat gyártanak.

Amikor a neten, apróhirdetésben kiskutyát választasz minderről persze nem tudsz. Amikor felhívod, hogy szeretnél kölyköt venni, akkor az átvételhez olyan helyet fognak javasolni, ahol nincsen sok ember és köztéri kamerák. Kb mintha drogot vennél. Még ha cím fel is van tüntetve, az adott utcában nincs olyan házszám vagy mások laknak ott.

A kölyök nem ritkán meg sem közelíti azt a fajtát ami a hirdetésben szerepel, jellemzően 4-5 hetes, nagyon büdös és remeg a benne élő bélférgektől.

Jellemzően amikor már a helyszínen vagyunk és ha rá is jövünk, hogy bennünket most nagyon átb…tak, akkor sem hagyjuk ott a kiskutyát, mert jogosan, de megsajnáljuk. A 30 ezer körüli összeget kifizetjük és elindul a kálvária. A bélférges, beteg kölyköt hetekig kezelgetni, óvni kell, utcára nem vihető, tehát a korai szocializációs szakasz lezárul anélkül, hogy kiskutyánk megismerné az élethez szükséges alapokat, így félénk, sok esetben agresszív, kiegyensúlyozatlan lesz egész életében.

Eleinte emésztési, később csont és ízületi problémák miatt válthatunk bérletet az állatorvoshoz. Ne örüljünk, ha mindezt elkerültük, mert 6 éves kor körül az addig szunnyadó vagy lassan kiteljesedő betegségek , pl. a térdkalácsficam ami már kellően ledarálta az ízületeket, menetrendszerűen jelentkezik, ezért a 80-180 ezer forintos műtétek elkerülhetetlenek lesznek.

Összegzésként:

ha fajtatiszta kölyökkutyát akarok vásárolni, és sajnálom rá a 120-300 ezer forintot, és megveszem egy szaporítótól 30 ezerért, akkor ne csodálkozzam, ha a kutyára 3-6 éves korára már 1- 1,5 millió körüli összeget voltam kénytelen rákölteni. Ráadásul mint vásárló, fenntartom a szaporító által állatok ezreinek a mindennapi súlyos kínzását is.

Tessék előre gondolkodni, mérlegelni. Ha mindenképp fajtatiszta kutyát akarok, de nincs rá keret, nyugodtan elkezdhetek spórolni is, akár 1-2 évig és akkor nem kell végignéznem az elméletileg szeretett kutyám élethosszig tartó szenvedésit, mert valóban lelkiismeretes, odaadó, profi tenyésztőtől vásárolhatok egészséges kölyköt.

Ma már minden fajtának van úgynevezett fajtamentő csoportja, ahonnan “hirtelen felindultságból elkövetett kutyavásárlások” áldozatait fogadhatjuk örökbe. A csivavától kezdve a huskyn keresztül a német dogig minden fajtájú kutya megtalálható örökbe fogadható változatban is.