Legjobb tippek az ugatás leállítására

Legjobb tippek az ugatás leállítására

SHARE

Ne felejtsd, az ugatás természetes. Ez a kutyák egyik fontos kommunikációs eszköze és számtalan féle ugatás létezik ami mind-mind értelemmel bír. De néha problémák alakulhatnak ki. Mint a kutyád vezetője, neked kell biztosítanod számára a kiegyensúlyozottságot, kontrollálnod kell a túlzott ugatást. Itt van 6 tipp, hogyan állítsd le az ugatást jól.

1. Korrigáld a kutya számodra problémás viselkedését és vidd végig azt

Add tudtára a kutyádnak, hogy ez a viselkedés itt és most teljesen felesleges. Tedd ezt egy szigorú pillantással, egy letiltó “Nem”-mel és/vagy fizikai korrekcióval. De ne elégedj meg ennyivel, mert bár az ugatást lehet akkor abbahagyja és akár arrébb is megy, de az elméje még nem nyugodt. Légy türelmes és várd meg amíg a kutya megnyugszik és testbeszédén a megértés jelei mutatkoznak.

2. Igyekezz nyugodt maradni, amikor korrigálod a túlzott ugatást

A kutya ok nélküli vagy túlzó ugatása irritáló lehet, de ha frusztrált vagy nem tudsz hatékony lenni. Az állatok nem követik a kiegyensúlyozatlan vezetőt. Tény, hogy a kutya tükrözi az energiádat. Ha frusztrált vagy, ő is az lesz és az ugatás nagyszerű levezetése a frusztrált energiának. Állj meg egy pillanatra, hogy megfékezd a saját belső ugatásodat.

3. Lépj fel megkérdőjelezhetetlenül

Ha a kutyád újra és újra ugyan azt a tárgyat, személyt, helyzetet vagy helyet ugatja, úgy kell fellépned az ugatás megállítására, mintha az életed múlna rajta. Vagy a kutyádé. Használd a tested, az elméd és a magabiztos nyugodt energiádat, egy láthatatlan falat létrehozva, melyet a kutyádnak tilos átlépni. Ha 100% odaadással és fókuszálással teszed, meglepő lesz az eredmény.

4. Állítsd le a túlzott ugatást szellemi és fizikai kihívásokkal

A túlzott ugatás legtöbbször a felgyülemlett energia jele. Ha emiatt van, engedd, hogy a kutyád energiája egészségesen áramoljon. A kutyád megkapja a számára elengedhetetlen napi sétálást? Még érdekesebbé tudod tenni a sétát, ha kerékpár mellett futtatod, adsz rá megfelelő méretű és súlyú hátizsákot. A strukturált séta is nagyon jól lefárasztja a kutyát, amikor is a sétát feladatokkal tarkítod. Lefáraszthatod agility, frizbi edzéssel, intelligencia játékokkal. Növeld sok szempontból a kihívásokat a kutyád életében. Találd meg azt amiben mindketten jól érzitek magatokat.

5. Kérj szakértői segítséget a kutyád túlzott ugatásának kezeléséhez

Amikor úgy döntesz, kutyát veszel magadhoz, tulajdonossá válsz és felelősséget vállalsz többek között azért is, hogy minden egyes nap biztosítsd kutyádnak mindazt amire a kiegyensúlyozottságához szüksége van.  Ha nem tudod pontosan, hogy kutyádnak mire van szüksége, vidd kutyaiskolába vagy hívj viselkedés szakértőt.

A kutyák sohasem ugatnak ok nélkül. Tudj meg erről többet a Kutyajogsi tanfolyamon. 

Volt már ilyen problémád, van még jó ötleted, itt megoszthatod.