Mielőtt kutyát vennél magadhoz…

Mielőtt kutyát vennél magadhoz…

SHARE

Kutyát beszerezni, nagyon könnyű, hiszen Magyarországon a csapból is eladó és gazdi kereső kutyák folynak. Ha kutyát szeretnél, a cuki kölykök és a menhelyeken vágyakozó szemek könnyen elvarázsolhatnak.

Ha nem készülsz fel előre a megfelelő kutya kiválasztására, az olyan mintha csukott szemmel választanál autót. Autópiacon. Ez durva igaz? Sajnos manapság a kutyát vásárlók 70-80%-át hasonlóan csapják be mint az autóvásárlókat, mert a szaporítóktól a leendő gazdi betegséggóc kölyköt vásárol. Azt a pénzt, amit sajnáltunk kiadni egy törzskönyvezett, felnőtt korában is egészséges, valódi tenyésztőtől való kölyökre, sokszorosan fizetjük ki később az állatorvosi és utókezelési költségekre.

Szánj elegendő időt arra, hogy tisztázd a kutyaválasztásod okát, jelenlegi életvezetésedet, a jövőbeni kutyád faj és fajta szintű igényit.

Ha kellő alapossággal körbejárod ezeket a kérdéseket, jó döntést tudsz hozni és nem problémák tömkelegét veszed a nyakadba, hanem tudatosan felkészülsz életed egyik legjobb barátjával való együttélésre és sok boldog kalandra, élményre.

A kutyák sokszorosan intelligensebbek mint ahogy azt az emberek gondolják és mélyen képesek érzéseket átélni is. Ha meggondolatlanul veszel magadhoz egy kutyát, majd a problémák jelentkezésekor ugyan ilyen gyorsan is fogsz tőle megszabadulni, mondván, hogy ő a hibás mindenért, súlyos érzelmi, mentális károkat okozol neki. Ezt is állatkínzásnak hívjuk, nem csak az ok nélküli vagy túlzott fizikai bántalmazást.

Nincs rossz és nincs buta kutya sem. Emberek meggondolatlan, elhamarkodott döntései és ezekből fakadó tragédiák vannak.

A kutyák viselkedés problémái 100%-ban a gazda elhamarkodott, megalapozatlan döntésének számlájára írhatóak.

Hasonlóan egy jól működő párkapcsolathoz, a jól működő gazda-kutya kapcsolatért is tenni kell. Minden nap. A legjobb és legolcsóbb is, ha már előre felkészülsz erre. Ha már volt kutyád, mondhatod, hogy te már rutinos vagy, de tudod, hogy a kutyák mind-mind egyediek, saját egyedi viselkedéssel, személyiséggel? Tehát ha 10-15 éve volt egy bizonyos típusú keverék vagy egy valamilyen fajtájú kutyád, és megint olyat szeretnél, ne várd, hogy ugyan olyan kutyát kapsz. Ez olyan, mintha az első szülött gyerekünk mintájára szeretnénk egy ugyan olyan testvért.

Ha még nem volt kutyád akkor sem szabad elhinned, hogy egy típusú fajta kizárólag csak jó tulajdonságokkal rendelkezik. Sokan azt mondják, okos kutyát akarok. De hiába akarunk okos kutyát, az nem jelenti azt, hogy a szoftver be van építve előre és neked semmit sem kell tenned, a kutyád magától tudni fog mindent.

Vagyis a szoftver be van ugyan építve, hiszen minden kutya képes szocializálódni, különböző feladatokat tanulni, de ha nem foglalkozol vele, bármelyik típusú kutya járhatja a saját útját, ami biztos konfliktust idéz elő vagy veled vagy a környezettel.

A kutyaválasztáskor elkerülhetetlen mérlegelni azt is, hogy ha mégsem ismertem meg magam és a jelenlegi életvezetésemet, nem készültem fel kellő képen a kutyával való együttélésre és frankón elrontom a dolgot akkor mindezt egy csivavával vagy egy rottweilerrel teszem-e? Mert ha egy csivavával, akkor “maximum” a csivava, a saját és a családom életét teszem tönkre, de ha egy rottweilerrel, akkor a tágabb környezetemben is kárt okozhatok.

Mindig azt gondoljuk, hogy rossz dolgok csak másokkal történnek, de csak kicsit nem figyelünk ám oda, és a dolgok tudnak olyan fordulatot venni, hogy a híradó a mi Buksinkról fog szólni, szájában valakinek a karjával. Ne akarjuk így benne lenni a TV-ben.

A kutyával való együttélésre felkészítés érthetetlenül mellőzött téma, bár a kutyákkal foglalkozó szakemberek folyton panaszkodnak a gazdik hiányos ismereteire.

A Dog Fitness küldetése éppen ez, a gazdák és a leendő gazdák tudatos felkészítése a kutyavállalásra. Mert minden kutya okos, nem rajtuk múlik!

Jelentkezz a Kutyajogsi tanfolyamra és hozd ki magadból a legjobb gazdit!

Te hogyan készülsz, készültél fel a kutyával való együtt élésre?