Mítoszok az ivartalanítás körül

Mítoszok az ivartalanítás körül

SHARE

Magyarországon a gyepmesteri telepeken és nagyon sok menhelyen is évente százezrével altatják el a kidobott kutyákat. Ennek kizárólag az ivartalanítás vethet véget. Ám még mindig tartják magukat tévhitek, melyekre hivatkozva a gazdák nem ivartalaníttatják, sőt, a “kiskutya élmény” miatt fialtatják is kutyájukat. Nézzük, melyek azok a bennünk, emberekben élő mítoszok, melyek megakadályozzák a józan ész szerinti döntést.

1. tévhít: Az ivartalanítás után a kutya kevésbé fogja magát férfinak vagy nőnek érezni.

A kutyáknak nincsenek “Hogyan legyek férfiasabb?” vagy “Mennyre vagyok nőies?” gondolataik. Ezek a gazdák saját, emberi érzelmei, esetleg gondjai, melyeket a kutyájukra kivetítenek. A kutyák nincsenek tudatában nemi szerveiknek, így nem asszociálnak azokkal kapcsolatban semmire sem. Erre kizárólag az ember képes. A kutyák az ivartalanítás után is kan és szuka kutyák maradnak.

2. tévhit: A kutyád elhízik az ivartalanítást követően

A kutyák nem híznak el az ivartalanítástól. Csak úgy mint az emberek, a kutyák is akkor híznak el, ha túl sokat esznek. Az a kutya válik túlsúlyossá, amelyiknek gazdája túleteti őt.

Az ivartalanítással a kutyát “pörgető” hormonok idővel kiürülnek és mivel nem termelődnek újra, ezért a kutya nem éget annyi kalóriát sem. Tehát, nincs szüksége annyi élelemre, mint előtte. Olyan ez mint amikor sportolók abbahagyják a versenyzést, de utána is ugyan annyi kalóriát visznek be a szervezetükbe és elhíznak.

3.tévhit: A kutyák át akarják élni a szülői szerepeket

Ez nem igaz. A kutyák kizárólag a faj túlélése érdekében szaporodnak. Nem nevelgetik kölykeiket 18 éves korukig vagy még tovább. Nem álmodoznak kölykeik balett fellépéséről, esküvőjéről, az életben jó előmeneteléről, vagy idős korukra az unokákról. A nagy számú 6-8 kutyaalmokból a természetben az 1 éves kort 3-4, a 3 éves kort 1-2 éli csak meg, míg az ember mellett mint kedvenc, mind a 6-8 felnevelkedik, időt, pénzt, törődést és felelősséget követelve. A szuka kutya csak felneveli a kölyköket, de azok 6 hetes kora után, már a szoptatástól is menekülne és újból a gazdájukkal keresi a szoros kapcsolatot. Az “apa” kutya nem is ismeri kölykeit és nem vesz részt a pár hetes nevelésben sem.

4.tévhit: Az ivartalanítás drága

Mielőtt kutyatulajdonossá válsz, erősen javasolt költségszámításba kezdeni, mert a kutya tartás ha mindent összeszámolunk, egyáltalán nem olcsó. Így az ivartalanítás a többi költség mellett elenyésző összegre fog kijönni, pláne ha belátod, ez egyszeri kiadás és rengeteg későbbi problémától ment meg. Ha csak az egészségügyi előnyit nézzük, már az meg fog győzni. Ha igazán szereted a kutyádat, akkor fontos számodra, hogy az ivartalanítással kiküszöböld a szuka kutyáknál a tüzeléseket követő álvemhességet és problémáit, a petefészek, méh és emlő daganatok kialakulását, a gennyes méhgyulladást és hangulati ingadozásokat. Kan kutyád esetében elejét veheted a here és prosztata daganatoknak, felesleges domináns viselkedéseknek, agressziónak, ami kutyák közötti verekedéshez és csavargáshoz is vezet.

Tegyél kutyád hosszú, nyugodt, boldog életéért és kérj ivartalanítására időpontot még ma az állatorvosodtól.

Ha szeretnél többet megtudni arról, hogyan gondolkodnak a kutyák, jelentkezz most a 4 hetes Kutyajogsi tanfolyamra!

Ismersz még más, ivartalanításhoz kapcsolódó mítoszt? Oszd meg velünk itt kommentben vagy szólj hozzá a cikkhez.