Örökbe fogadás gyepmesteri telepről 6 lépésben

Örökbe fogadás gyepmesteri telepről 6 lépésben

SHARE

Ha megvagy az önmagad és a jelenlegi életviteled elemzésével, rendelkezésedre áll a kutyára és a szükséges felszerelésekre, állatorvosra, eledelre, szabadidőre fordítandó nem csekély összeg és elhivatott vagy egy élőlény életét megmenteni, sorsát jobbra fordítani, akkor kutyád örökbe fogadása egy csodálatos élmény lesz számodra.

Az a kutya akit elhagytak, kidobtak, megtapasztalta az egyedül lét félelmeit, annyira fog ragaszkodni hozzád, hogy el sem hinnéd.

De fontos tudnod, hogy a kutyák egyáltalán nem homogén viselkedésűek, azaz mindegyiknek külön személyisége, lelki világa van. Különböző törődést igényelnek.

Az önmagad és jelenlegi életviteled vizsgálatakor kiderül milyen típusú kutya lesz ideális, mindkettőtök, azaz a te és a kutyád számára. Ha ezzel is megvagy, akkor…

1. Hol vannak gyepmesteri telepek?  

… kezdd azzal az információ gyűjtést, hogy kikeresed a városod és a környék gyepmesteri telepeinek címét, elérhetőségeit. Minden város köteles a kóbor állatok begyűjtéséről gondoskodni. Lehetséges, hogy egy nagy begyűjtő telepe van több tíz városnak. A gyepmesteri telepeken a kutyákat a bekerülésüktől számított 14 napig kötelesek tartani. Ha ez idő alatt nem jelentkezik a gazdájuk értük, 14 nap után bárkinek kiadhatóak vagy elpusztíthatóak. Jó esetben elaltatják őket, rosszabb esetben lelövik, agyonütik.

2. Egyeztess időpontot, kérdezd meg a feltételeket

Előre egyeztetett időpontban látogass ki ezekre a telepekre és szánj időt arra, hogy megismerd a kutyákat. Amikor a látogatási időpontot egyezteted, kérdezd meg, mi az örökbefogadás menete náluk. A kiválasztott kutyát azonnal elhozhatod-e, van-e örökbefogadási szerződés, stb.

Kérdezd meg azt is, mikor van etetési idő, és mindenképp az előtt érkezz, hogy a kutyusok enni kapnának, ellenkező esetben hazafelé menet kutyusod egy nagy adag hányással kezdhet az autóban.

3. A kiválasztás

Igyekezz úgy kilátogatni a telepre, hogy előre megkeményíted magad és nem akarod hazahozni az összes kutyát, de a legszebbet vagy a legszerencsétlenebbet sem. Azt a kutyát kell megkeresned aki számára boldog életet tudsz biztosítani a saját életed keretein belül. És ez nem mindig a legszebb, legkisebb, legakármilyenebb kutya. Egymás után több kutyát is hozass ki a kennelből és pórázon sétálj velük, hogy ismerkedhessetek.

A kutyákról kérdezd ki a személyzetet, de nem szabad 100%-ban adni az információkra, mert sok esetben az a felelőtlen gazda aki leadta, önmaga igazolásaként állít valótlant a kutyáról, például, hogy harapós, ugatós, szökős, stb., holott csak annyi történt, hogy már megunták vagy új kiskutyát vittek haza.

A legideálisabb az lenne, ha akkor rögtön nem vinnél haza kutyát, hanem ahogy mondani szokás, aludnál rá egyet és amelyikre a legtöbbet gondolsz, azért mennél vissza másnap. De ha messziről érkezel akkor csak annyit tegyél meg, hogy beülsz az autódba 10-15 percre és csendben figyeled magad, melyik kutyával illesz össze.

4. Adminisztráció

A gyepmesteri telepeken az örökbefogadott kutyát kötelesek veszettség elleni oltással, féregtelenítve, mikrochipezve, oltási könyvvel kiadni neked, így ezekhez ragaszkodj. Ezeknek költségét neked kell megtérítened. Emellett fenn kell tartani azt az eshetőséget is, hogy ha valami olyan súlyos összeférhetetlenség állna fenn, amit sehogyan sem tudsz megoldani, akkor visszavihesd a kutyát. Erre is hivatott mindkét fél részéről elolvasott és aláírásával jóváhagyott örökbefogadási nyilatkozat. Ha a telepnek nincs ilyen, te vigyél magaddal.

Ha kellően felkészültél, akkor ilyen vis major eset nagyon ritkán fordulhat elő.

5. Állatorvosi ellenőrzés

Az örökbe fogadást igyekezz egy pénteki napra szervezni, és a kutyával az első utad az állatorvoshoz vezessen. Érdemes vele is előre leegyeztetni, hogy az örökbe fogadott kutyát a telepről egy kontroll vizsgálatra viszed. Ellenőriztesd a leolvasott chip regisztrációját és írasd a nevedre a kutyát a rendszerben. Kérj kutyád számára féreghajtó tablettát, legalább 3 alkalomra. Vizsgáltasd át a kutyádat az orvossal és kövesd a javaslatait.

6. Otthon

A hazahozatal, az első percek, napok nagyon fontosak lesznek megmentett kutyád életében, hasonló tudatossággal kell erre is felkészülnöd ahhoz, hogy ne érjenek váratlan események.

 

A kellő felkészüléshez segítséged a Kutyajogsi tanfolyam, ahol minden buktatót megismerhetsz és sok problémától, költségtől kímélheted meg magad.

Van gyepmesteri telepről befogadott kutyás történeted, tanulságod, szívet melengető élményed? Írd meg itt.